Vi flyr til Italia og tar turen til Grand Hotel Riviera, hvor vi sjekker inn i tre netter. Dette hyggelige hotellet ligger i byen Santa Maria al Bagno. Alle dager på hotellet inkludert frokostbuffet og middag.
I dag skal vi besøke to av Salento-halvøyas mest populære byer. Vi
begynner med et stopp i Gallipoli, som er kjent som Det joniske havets perle. Det
historiske sentrum ligger på en kalksteinsøy som er forbundet med fastlandet
via en bro fra 1600-tallet. Her er det en labyrint av trange gater og smug, en
imponerende middelalderfestning og en barokkkatedral bygget i den lokale
gule kalksteinen.
Fra Gallipoli fortsetter vi til den sjarmerende lille byen Otranto, som ligger ved Adriaterhavet bare rundt syv mil fra Albania. Her lever
fortsatt minnet om de 800 innbyggerne som ble henrettet under den tyrkiske invasjonen i 1480.
De ble kanonisert i 2013 og levningene deres er bevart i byens middelalderkatedral, bygget på 1000-tallet i romansk stil. Katedralen er kjent for sitt
fantastiske mosaikkgulv fra 1100-tallet med scener fra blant annet Det gamle
testamente. Etter en spasertur i det pittoreske sentrum returnerer vi til Vernole.
I løpet av dagen skal vi også besøke en
av områdets mange olivenoljemøller, hvor vi får en omvisning som avsluttes med
en smaking av ”det flytende gull”.
I dag skal vi besøke to av Salento-halvøyas mest populære byer. Vi
begynner med et stopp i Gallipoli, som er kjent som Det joniske havets perle. Det
historiske sentrum ligger på en kalksteinsøy som er forbundet med fastlandet
via en bro fra 1600-tallet. Her er det en labyrint av trange gater og smug, en
imponerende middelalderfestning og en barokkkatedral bygget i den lokale
gule kalksteinen.
Fra Gallipoli fortsetter vi til den sjarmerende lille byen Otranto, som ligger ved Adriaterhavet bare rundt syv mil fra Albania. Her lever
fortsatt minnet om de 800 innbyggerne som ble henrettet under den tyrkiske invasjonen i 1480.
De ble kanonisert i 2013 og levningene deres er bevart i byens middelalderkatedral, bygget på 1000-tallet i romansk stil. Katedralen er kjent for sitt
fantastiske mosaikkgulv fra 1100-tallet med scener fra blant annet Det gamle
testamente. Etter en spasertur i det pittoreske sentrum returnerer vi til Vernole.
I løpet av dagen skal vi også besøke en
av områdets mange olivenoljemøller, hvor vi får en omvisning som avsluttes med
en smaking av ”det flytende gull”.
Etter frokost drar vi innover i landet til Lecce, den historiske og økonomiske hovedstaden på Salento-halvøya som dateres tilbake til romertiden. På Piazza Sant’Oronzo, hjertet av byen, ser vi rester av det romerske amfiteateret fra 100-tallet e.Kr. Lecce kalles vanligvis perlen til den apuliske barokken. Denne særegne barokkarkitekturen er preget av fantastiske skulpturelle dekorasjoner og en spesiell varm og gylden farge på kalksteinen.
I Lecce har vi tid til å rusle rundt på egenhånd og kanskje smake på byens spesialitet pasticciotto leccese, en mørdeig fylt med vaniljekrem.
Fra Lecce fortsetter vi sørover til Galatina. Feriestedet er en skjult perle med røtter fra 1100-tallet. Imidlertid hadde Galatina sin storhetstid på 1600- og 1700-tallet da mange kirker og palasser ble bygget. Selvfølgelig kan du se barokke elementer i arkitekturen, men den galatiske adelen hadde en spesiell forkjærlighet for imponerende og intrikat dekorerte døråpninger og balkonger, som utmerker stedet.
Etter frokost drar vi innover i landet til Lecce, den historiske og økonomiske hovedstaden på Salento-halvøya som dateres tilbake til romertiden. På Piazza Sant’Oronzo, hjertet av byen, ser vi rester av det romerske amfiteateret fra 100-tallet e.Kr. Lecce kalles vanligvis perlen til den apuliske barokken. Denne særegne barokkarkitekturen er preget av fantastiske skulpturelle dekorasjoner og en spesiell varm og gylden farge på kalksteinen.
I Lecce har vi tid til å rusle rundt på egenhånd og kanskje smake på byens spesialitet pasticciotto leccese, en mørdeig fylt med vaniljekrem.
Fra Lecce fortsetter vi sørover til Galatina. Feriestedet er en skjult perle med røtter fra 1100-tallet. Imidlertid hadde Galatina sin storhetstid på 1600- og 1700-tallet da mange kirker og palasser ble bygget. Selvfølgelig kan du se barokke elementer i arkitekturen, men den galatiske adelen hadde en spesiell forkjærlighet for imponerende og intrikat dekorerte døråpninger og balkonger, som utmerker stedet.
Etter frokost og utsjekking reiser vi vestover mot Manduria, hvor vi gjør et stopp for å besøke byens vinmuseum. Her vises blant annet gjenstander og redskaper fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet som ble brukt i forbindelse med områdets vinproduksjon.
Besøket avsluttes med en lett lunsj og smaking av den smaksrike vinen Primitivo di Manduria, som lages på druen primitivo. Deretter fortsetter vi nordover gjennom et flatt landskap, hovedsakelig på landeveier kantet av olivenlunder, små steingjerder og den for Puglia så karakteristiske røde jorden,
til Pietrablu Resort & SPA, hvor vi sjekker inn for fire netter.
Det strandnære hotellet med flere bassenger ligger utenfor stedet Polignano a Mare.
Alle dager på hotellet inkluderer frokostbuffé og middag.
Etter frokost og utsjekking reiser vi vestover mot Manduria, hvor vi gjør et stopp for å besøke byens vinmuseum. Her vises blant annet gjenstander og redskaper fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet som ble brukt i forbindelse med områdets vinproduksjon.
Besøket avsluttes med en lett lunsj og smaking av den smaksrike vinen Primitivo di Manduria, som lages på druen primitivo. Deretter fortsetter vi nordover gjennom et flatt landskap, hovedsakelig på landeveier kantet av olivenlunder, små steingjerder og den for Puglia så karakteristiske røde jorden,
til Pietrablu Resort & SPA, hvor vi sjekker inn for fire netter.
Det strandnære hotellet med flere bassenger ligger utenfor stedet Polignano a Mare.
Alle dager på hotellet inkluderer frokostbuffé og middag.
I dag tar vi en tur i den naturskjønne Itria-dalen blant olivenlunder og vingårder. Et av Puglias mest besøkte steder er trullibyen Alberobello, som er inkludert på UNESCOs verdensarvliste.
Trulli er de karakteristiske hvitkalkede steinhusene, bygget uten mørtel og med kjegleformede tak. Å rusle rundt i byens pittoreske gater med disse unike konstruksjonene er en spesiell opplevelse.
Etter vårt besøk i Alberobello drar vi til en gård for å spise en deilig lunsj bestående av smakfulle lokale produkter og gårdens egen vin. Vi fortsetter så til den hvite byen Ostuni, bygget på tre åser. I byens middelaldersentrum slynger de smale gatene seg oppover mot katedralen fra 1400-tallet, som er kjent for sitt vakre rosevindu på fasaden.
I dag tar vi en tur i den naturskjønne Itria-dalen blant olivenlunder og vingårder. Et av Puglias mest besøkte steder er trullibyen Alberobello, som er inkludert på UNESCOs verdensarvliste.
Trulli er de karakteristiske hvitkalkede steinhusene, bygget uten mørtel og med kjegleformede tak. Å rusle rundt i byens pittoreske gater med disse unike konstruksjonene er en spesiell opplevelse.
Etter vårt besøk i Alberobello drar vi til en gård for å spise en deilig lunsj bestående av smakfulle lokale produkter og gårdens egen vin. Vi fortsetter så til den hvite byen Ostuni, bygget på tre åser. I byens middelaldersentrum slynger de smale gatene seg oppover mot katedralen fra 1400-tallet, som er kjent for sitt vakre rosevindu på fasaden.
I dag får dere oppleve en av de mest fascinerende fiskerlandsbyene i Puglia – Trani. Etter å ha sett katedralen og borgen (inngang kommer i tillegg), besøker vi en lokal osteprodusent for å smake på en av regionens delikatesser – burrata. Burrata er en fersk italiensk ost laget av kumelk (noen ganger bøffelmelk) med et ytre skall av mozzarella og en kremet kjerne. Dette gir den en unik og myk konsistens. Under besøket får dere en presentasjon av produksjonsprosessen. Vi vender tilbake til hotellet om kvelden og spiser en felles middag.
I dag får dere oppleve en av de mest fascinerende fiskerlandsbyene i Puglia – Trani. Etter å ha sett katedralen og borgen (inngang kommer i tillegg), besøker vi en lokal osteprodusent for å smake på en av regionens delikatesser – burrata. Burrata er en fersk italiensk ost laget av kumelk (noen ganger bøffelmelk) med et ytre skall av mozzarella og en kremet kjerne. Dette gir den en unik og myk konsistens. Under besøket får dere en presentasjon av produksjonsprosessen. Vi vender tilbake til hotellet om kvelden og spiser en felles middag.
Vi starter dagen med et besøk på Tenuta Gemi, en gammel gård som i dag fungerer som restaurant. Her får vi prøve oss på å lage den typiske pastatypen fra Puglia – orecchiette, små «ører». Etter pastakurset er det tid for lunsj, som består nettopp av orecchiette, servert med lokal vin.
Deretter fortsetter vi til sentrale Monopoli for en hyggelig spasertur gjennom byen før dere vender tilbake til hotellet. Felles middag om kvelden.
Vi starter dagen med et besøk på Tenuta Gemi, en gammel gård som i dag fungerer som restaurant. Her får vi prøve oss på å lage den typiske pastatypen fra Puglia – orecchiette, små «ører». Etter pastakurset er det tid for lunsj, som består nettopp av orecchiette, servert med lokal vin.
Deretter fortsetter vi til sentrale Monopoli for en hyggelig spasertur gjennom byen før dere vender tilbake til hotellet. Felles middag om kvelden.
Vi som dro 5. okt bodde på et annet hotell! Veldig personlig og en engasjert, energisk hotelleier, som overrasket oss med en forestilling og en brennende kjempekake! Du kan ikke finne en bedre reiseleder enn Katarina... Kunnskapsrik og veldig interessant å høre på! Fransico veldig god bussjåfør!
Olivenoljesmakingen i Cutrufiano var veldig imponerende. Det var heller ingen olje å kjøpe. Ellers var utfluktene interessante og godt organiserte. Annika med sin kunnskap og erfaring om området og Italia er verdt 5+.