Vi flyr til Tbilisi og lander sent på kvelden.
Ved ankomst venter guiden vår på å ta oss til Museum Hotel, hvor vi kan sjekke inn og hvile oss før byrundturen.
Vi flyr til Tbilisi og lander sent på kvelden.
Ved ankomst venter guiden vår på å ta oss til Museum Hotel, hvor vi kan sjekke inn og hvile oss før byrundturen.
Vi starter dagen med frokost på hotellet. Rundt klokken 13 legger vi ut på en rundtur i Tbilisi. Byen ligger vakkert til i Kura-elvens dalføre, omgitt av høye fjell.
Vi spaserer gjennom den sjarmerende gamlebyen med sine svingete smug og tradisjonelle hus med vakre balkonger. Første stopp er den middelalderske kirken Metekhi, som troner på en klippe med utsikt over Kura-elven. Vi fortsetter til et av byens gamle badehus, bygget over en av de mange varme kildene i området som har gitt byen sitt navn: tbili betyr "varm" på georgisk. Nariqalafestningen, som opprinnelig ble oppført allerede på 300-tallet, reiser seg på en høyde over gamlebyen, og herfra har vi en fantastisk utsikt over byen. Vi tar taubane opp dit.
Underveis besøker vi også Sionikatedralen og Tbilisis eldste bevarte kirke Anchischati. Vi avslutter med en spasertur langs hovedgaten Rustaveli, som er kantet av imponerende bygninger. Etter rundturen får vi tid til egne oppdagelser. Om kvelden spiser vi en felles middag med typisk georgisk mat på en restaurant.
Vi starter dagen med frokost på hotellet. Rundt klokken 13 legger vi ut på en rundtur i Tbilisi. Byen ligger vakkert til i Kura-elvens dalføre, omgitt av høye fjell.
Vi spaserer gjennom den sjarmerende gamlebyen med sine svingete smug og tradisjonelle hus med vakre balkonger. Første stopp er den middelalderske kirken Metekhi, som troner på en klippe med utsikt over Kura-elven. Vi fortsetter til et av byens gamle badehus, bygget over en av de mange varme kildene i området som har gitt byen sitt navn: tbili betyr "varm" på georgisk. Nariqalafestningen, som opprinnelig ble oppført allerede på 300-tallet, reiser seg på en høyde over gamlebyen, og herfra har vi en fantastisk utsikt over byen. Vi tar taubane opp dit.
Underveis besøker vi også Sionikatedralen og Tbilisis eldste bevarte kirke Anchischati. Vi avslutter med en spasertur langs hovedgaten Rustaveli, som er kantet av imponerende bygninger. Etter rundturen får vi tid til egne oppdagelser. Om kvelden spiser vi en felles middag med typisk georgisk mat på en restaurant.
Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og reiser sørover over grensen og inn i Armenia. Vi passerer den pittoreske fjelllandsbyen Dilijan, kjent som Armenias Sveits. Her stopper vi for å ta et bilde.
Etter besøket fortsetter vi til Armenias største innsjø, fjellsjøen Sevan, som ligger 1 900 meter over havet. Innsjøområdet har en fascinerende historie, og her finner vi mange helligdommer. Her spiser vi lunsj sammen før vi går videre til Sevanavank-klosteret, som kan dateres tilbake til 800-tallet. Etter det fortsetter vi til dagens endemål Jerevan, hvor vi sjekker inn for fire netter på sentrale Ani Plaza. Kvelden er fri.
Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og reiser sørover over grensen og inn i Armenia. Vi passerer den pittoreske fjelllandsbyen Dilijan, kjent som Armenias Sveits. Her stopper vi for å ta et bilde.
Etter besøket fortsetter vi til Armenias største innsjø, fjellsjøen Sevan, som ligger 1 900 meter over havet. Innsjøområdet har en fascinerende historie, og her finner vi mange helligdommer. Her spiser vi lunsj sammen før vi går videre til Sevanavank-klosteret, som kan dateres tilbake til 800-tallet. Etter det fortsetter vi til dagens endemål Jerevan, hvor vi sjekker inn for fire netter på sentrale Ani Plaza. Kvelden er fri.
Dagens utflukt starter med et besøk til Echmiadzin, hjem til verdens eldste katedral og en viktig pilegrimsdestinasjon med eldgamle kirker og religiøse artefakter. Lunsjen inntas i dag i et privat hjem i nærheten, der vi får lære hvordan man baker det lokale flatbrødet lavash.
På ettermiddagen besøker vi et brandydestilleri. Brandy er nasjonaldrikken i Armenia og har blitt produsert der siden slutten av 1800-tallet. Kvelden er fri til egne aktiviteter.
Dagens utflukt starter med et besøk til Echmiadzin, hjem til verdens eldste katedral og en viktig pilegrimsdestinasjon med eldgamle kirker og religiøse artefakter. Lunsjen inntas i dag i et privat hjem i nærheten, der vi får lære hvordan man baker det lokale flatbrødet lavash.
På ettermiddagen besøker vi et brandydestilleri. Brandy er nasjonaldrikken i Armenia og har blitt produsert der siden slutten av 1800-tallet. Kvelden er fri til egne aktiviteter.
Etter frokost og utsjekking drar vi nordover mot Georgia og Tbilisi. På veien stopper vi ved ruinene av middelalderfestningen Amberd, som ligger i den sørlige åssiden av fjellet Aragat, 2300 meter over havet.
Vi fortsetter over grensen til Georgia, og i Tbilisi sjekker vi inn igjen på Museum Hotel. Resten av dagen tilbringes på egenhånd før vi samles på kvelden til felles middag.
Etter frokost og utsjekking drar vi nordover mot Georgia og Tbilisi. På veien stopper vi ved ruinene av middelalderfestningen Amberd, som ligger i den sørlige åssiden av fjellet Aragat, 2300 meter over havet.
Vi fortsetter over grensen til Georgia, og i Tbilisi sjekker vi inn igjen på Museum Hotel. Resten av dagen tilbringes på egenhånd før vi samles på kvelden til felles middag.
I dag kan vi nyte dagen på egenhånd. Vår reiseleder kommer gjerne med forslag til utflukter og aktiviteter.
I dag kan vi nyte dagen på egenhånd. Vår reiseleder kommer gjerne med forslag til utflukter og aktiviteter.
Vi forlater Tbilisi og setter kursen nordover mot Gudauri. Vårt første stopp på turen er Mtscheta, en av Georgias eldste byer. Mange av kirkene i området er på UNESCOs verdensarvliste. I Mtscheta besøker vi den majestetiske Svetitschoveli-katedralen som er Georgias nest største kirke og en av de viktigste. Jesu livskledning sies å være gravlagt under kirken som ble bygget på 1000-tallet.
Fra Mtscheta går ferden videre til Stalins fødested Gori, hvor vi spiser lunsj sammen. Så besøker vi barndomshjemmet hans og Stalin-museet.
Vi fortsetter så til den gamle byen Uplistsiche som var et religiøst senter i førkristen tid. Residenser, templer og offentlige bygninger er hugget ut direkte i klippene som skråner ned mot elven. Fra Uplistsiche fortsetter vi til dagens destinasjon, skistedet Gudauri. Vi sjekker inn på Gudauri Inn og har så tid på egenhånd før det er tid for felles middag på kvelden.
Vi forlater Tbilisi og setter kursen nordover mot Gudauri. Vårt første stopp på turen er Mtscheta, en av Georgias eldste byer. Mange av kirkene i området er på UNESCOs verdensarvliste. I Mtscheta besøker vi den majestetiske Svetitschoveli-katedralen som er Georgias nest største kirke og en av de viktigste. Jesu livskledning sies å være gravlagt under kirken som ble bygget på 1000-tallet.
Fra Mtscheta går ferden videre til Stalins fødested Gori, hvor vi spiser lunsj sammen. Så besøker vi barndomshjemmet hans og Stalin-museet.
Vi fortsetter så til den gamle byen Uplistsiche som var et religiøst senter i førkristen tid. Residenser, templer og offentlige bygninger er hugget ut direkte i klippene som skråner ned mot elven. Fra Uplistsiche fortsetter vi til dagens destinasjon, skistedet Gudauri. Vi sjekker inn på Gudauri Inn og har så tid på egenhånd før det er tid for felles middag på kvelden.
I dag setter vi kursen mot Kaukasusfjellene på den såkalte georgiske militærveien. Vi ankommer den storslåtte lokaliserte lille fjellbyen Stepantsminda hvor vi nyter en kort spasertur og den storslåtte utsikten over fjellet Kazbek.
Veien herfra er så bratt at vi bytter til jeep eller minibuss før vi fortsetter mot Treenighet-kirken, som er nasjonalsymbolet på Georgia. I Kazbek spiser vi lunsj med en familie og smaker på chacha, som er områdets egen vodka.
Deretter fortsetter vi til Tbilisi, på veien besøker vi Jvari-klosteret i Mtscheta, som ligger på en fjelltopp med utsikt over byen og elven nedenfor. Vi kommer så til Tbilisi hvor vi tilbringer resten av dagen og kvelden på egenhånd. Vi sjekker inn igjen på Museum Hotel for to netter.
I dag setter vi kursen mot Kaukasusfjellene på den såkalte georgiske militærveien. Vi ankommer den storslåtte lokaliserte lille fjellbyen Stepantsminda hvor vi nyter en kort spasertur og den storslåtte utsikten over fjellet Kazbek.
Veien herfra er så bratt at vi bytter til jeep eller minibuss før vi fortsetter mot Treenighet-kirken, som er nasjonalsymbolet på Georgia. I Kazbek spiser vi lunsj med en familie og smaker på chacha, som er områdets egen vodka.
Deretter fortsetter vi til Tbilisi, på veien besøker vi Jvari-klosteret i Mtscheta, som ligger på en fjelltopp med utsikt over byen og elven nedenfor. Vi kommer så til Tbilisi hvor vi tilbringer resten av dagen og kvelden på egenhånd. Vi sjekker inn igjen på Museum Hotel for to netter.
Fra Tbilisi tar vi en utflukt til en av de vakreste landsbyene i Kakheti, Signagi, som ligger på toppen av en høyde med utsikt over Alazani-dalen og Kaukasus-fjellene. Landsbyen er preget av smale brosteinsgater og pastellfargede hus med vakkert utskårne trebalkonger. Den gamle bymuren fra 1700-tallet med sine 23 tårn er fortsatt intakt og det er mulig å ta en kort spasertur opp i den.
I Georgia har man produsert vin i over 7000 år, og vin er en viktig del av landets kultur. Det sies at det georgiske alfabetet ble opprettet ved å bruke vintreet som modell. Katheki er kjent for sine vingårder, og her besøker vi en lokal familievingård for å lære mer om tradisjonell georgisk vinproduksjon. Vi nyter også en god lunsj og lærer hvordan det georgiske flatbrødet bakes i underjordiske ovner.
I tillegg ser vi hvordan den tradisjonelle pølseformede søtsaken tjurtjchela framstilles. På kvelden samles vi til en middag med tradisjonell georgisk underholdning.
Fra Tbilisi tar vi en utflukt til en av de vakreste landsbyene i Kakheti, Signagi, som ligger på toppen av en høyde med utsikt over Alazani-dalen og Kaukasus-fjellene. Landsbyen er preget av smale brosteinsgater og pastellfargede hus med vakkert utskårne trebalkonger. Den gamle bymuren fra 1700-tallet med sine 23 tårn er fortsatt intakt og det er mulig å ta en kort spasertur opp i den.
I Georgia har man produsert vin i over 7000 år, og vin er en viktig del av landets kultur. Det sies at det georgiske alfabetet ble opprettet ved å bruke vintreet som modell. Katheki er kjent for sine vingårder, og her besøker vi en lokal familievingård for å lære mer om tradisjonell georgisk vinproduksjon. Vi nyter også en god lunsj og lærer hvordan det georgiske flatbrødet bakes i underjordiske ovner.
I tillegg ser vi hvordan den tradisjonelle pølseformede søtsaken tjurtjchela framstilles. På kvelden samles vi til en middag med tradisjonell georgisk underholdning.
Frokost før vi drar til flyplassen i Tbilisi. Vi flyr til hjemstedet.
Fantastisk reise i eventyrland med byer, høye fjell og vidstrakte vidder. Hester, kyr, griser, hunder går fritt i fred og ro. Det ville vært interessant om de lokale guidene forteller mer om fakta, Silkeveien, natur, kultur, miljø, hvordan menneskene lever og lever, folkegrupper, musikken i området, for eksempel. Barnas situasjon, de eldres liv. At familien er viktig er ikke så vanskelig å forstå, men det er ikke nok. Ikke alle familier har så store ressurser og ikke alle har en gang en familie. Hvordan går det da? Viktig å ha guider som snakker tydelig engelsk. Noe mindre om kirker og kristendom. Gjerne noe om faktisk historie før og etter begynnelsen av vår tidsregning, de første menneskene i området, deres religioner og folkevandringer. Stalin-museet er en kuriositet, men kanskje ikke nødvendig. Spesielt ikke når de slapp inn grupper så tett at jeg i det minste ble forstyrret og ikke hørte hva guiden vår sa. Toaletter på bussen ville vært veldig bra. Velg alltid å stoppe for toalettstopp der det er toalett, ikke hull i gulvet. Besøket til teppevevingen var fantastisk. På samme måte var vinsmaking og lunsj i Signagi nydelig. Huset, utsikten og området, datteren i familiens utmerkede og tydelige engelsk og hennes og familiens interesse og vennlighet gjorde besøket der til en perle. Vi bodde ikke på Astoria, men på Novotel. Novotel var verdt fem stjerner.
Jeg vil spesielt understreke hvor god en turguide Andrea var. Så profesjonell og veldig hyggelig. Jeg vil gjerne reise med henne igjen! Sjåføren var også fantastisk! Vinsmakingen var flott!